Gyors ügyintézés
Online hibabejelentés
Hibabejelentés 0-24 óráig
+36 20 9-421-622
Intézze ügyeit online
E-ügyfélkapcsolat
Számolja ki vízdíját
Vízdíjkalkulátor
mérőóra-állás bejelentés Ön leadta már
mérőállását?
Mérőállás rögzítése

Új, korszerű szennyvíztisztító-telep épül Jászszentlászlón

Másfél milliárd forintos beruházás keretében új, korszerű szennyvíztisztító telep épül Jászszentlászlón. A létesítményben éves szinten Szentlászló és a szomszédos Szank 150 ezer köbméter szennyvizét tisztítják meg. A fejlesztéssel régóta húzódó problémákat oldanak meg.

Az alapkövet Mátyus Zoltán a Kiskunsági Viziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezetője, Varga Ferencné Szank polgármestere és Nagy András Jászszentlászló polgármestere rakta le.

A nagyszabású beruházás ünnepélyes alapkőlerakását hétfőn tartották az építkezés helyszínén. Nagy András, Jászszentlászló polgármestere az előzményekről elmondta, az országban a hasonló nagyságrendű települések sorában 1995-ben az elsők között épült Jászszentlászlón szennyvíztisztító telep és hozzá gravitációs rendszerű, az egész települést ellátó csatornahálózat. Az akkori kezdet sem volt egyszerű, a településnek hitelt kellet felvennie a beruházás megvalósításához, de az akarat meg volt az új, a jobb és a környezettudatosabb élet felé. A település vezetése és a lakosság összefogott, hogy az akkor korszerű technológiát bevezetve lépjen be jelen századunkba. A kezdetekkor a település lakosságának, mintegy 80 százaléka kapcsolódott a hálózatra. Ez a szám a kétezres évek elejére szinte elérte a 100 százalékot – részletezte Nagy András. Hozzátette, 2001-ben csatlakozott a szomszédos Szank község erre a hálózatra, ahonnan az összegyűjtött szennyvíz egy 7,4 kilométer hosszú vezetéken keresztül került a szennyvíztisztító telepre. 

Az azóta eltelet közel három évtizedben jelentősen leromlott a rendszer műszaki állapota, illetve a telep elérte a kapacitásának a határát. Ennek okán egyre több üzemzavar, egyre több lakossági bejelentés érkezett az önkormányzat, illetve az üzemeltető felé. 

Minden naposak lettek a dugulások és az elviselhetetlen bűz miatti reklamációk. A telep alkalmatlanná vált az előírt feladatokra, nem tudta a tisztított szennyvízre vonatkozó határértékeket betartani, ezért 2015-től a rendszeressé váltak a telep miatt az üzemeltetőre kiszabott bírságok.

Ezt tapasztalva 2017 végén a tulajdonos önkormányzat az üzemeltetővel közösen egy új szennyvíztisztító építése mellett döntött. A fejlesztés 1,5 milliárd forintból valósul meg. Ebből 1 milliárd 350 ezer forint uniós forrás, a 150 millió forintos önrészt a magyar állam biztosítja. A projekt keretében megvalósul a szanki átemelők teljes felújítása, illetve a szanki szennyvizet közvetlenül a tisztítóműre juttató csatorna szakasz megépítése és egy korszerű 512 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító telep megépítése. A munkák elkezdődtek a beruházás jövő év decemberében fejeződik be. 

Mátyus Zoltán a Kiskunsági Viziközmű-Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta még, hogy a mai kornak megfelelő szennyvíztisztítási technológát alkalmaznak az új telepen, amely egy komposztálóval is kiegészül. 

A 150 ezer köbméter szennyvíz megtisztítása után keletkező több száz tonnányi szennyvíziszapot korszerűen komposztálják, az így keletkezet komposztot pedig a mezőgazdaságban hasznosítják. 

 

Forrás: https://www.baon.hu/helyi-kozelet/2022/10/uj-korszeru-szennyviztisztito-epul-jaszszentlaszlon