Gyors ügyintézés
Online hibabejelentés
Hibabejelentés 0-24 óráig
+36 20 9-421-622
Intézze ügyeit online
E-ügyfélkapcsolat
Számolja ki vízdíját
Vízdíjkalkulátor
mérőóra-állás bejelentés Ön leadta már
mérőállását?
Mérőállás rögzítése

Tájékoztató ivóvízminőség problémák - Jánoshalma

Lakossági Tájékoztató

Az elmúlt hónapokban Cégünkhöz érkezett lakossági panaszokat minden esetben kivizsgáltuk. A vizsgálatok alkalmával az üzemeltetési rendünkhöz tartozó ivóvíztisztító technológia napi rendszerességű ellenőrzésen túl, további szúrópróba szerű mintavételt végeztünk. Az eredmények kiértékelését követően kijelentjük, hogy a vízmű telepről kijuttatott víz minősége teljes mértékben megfelelő. 

A panaszokból illetve az ivóvízhálózaton vett minták alapján tapasztalható minőségromlás a csővezetékben zajlik le. Ennek megszűntetése érdekében Jánoshalma Város ivóvízhálózatának takarítását helyezzük előtérbe. 

A csővezeték-hálózatokban kialakuló lerakódásoknak, szennyeződéseknek, kiválásoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg: 

- Az egyik típus a vízáram hatására mozgásba hozható és a vízáramlással együtt mozog a csőben. 

- A másik típus valamilyen erővel a cső belső falára tapad.

Az első típus öblítéssel, nagy mennyiségű víz áramoltatásával távolítható el. A másik változatnál a csőfalhoz tapadó szennyeződést el kell választani a cső belső felületéről – ez mechanikus csőtisztítással (pl. szivacsdugóval) történik.

A szivacsdugós csőtisztítás során egy poliuretán habból készült hengeres „tisztító elemet” juttatunk be a hálózatba tűzcsapon vagy speciális szerelvényen keresztül. A szivacsot a hátoldali vízáram nyomása mozgatja előre, és eközben eltávolítja a csőfal laza lerakódásait.

A szennyeződéseket ezután egy erre alkalmas ürítési ponton (pl. tűzcsapon) vezetjük el a szivaccsal együtt.

A tisztítás addig tart, amíg az elvezetett öblítővíz teljesen le nem tisztul.

Annak érdekében, hogy a lakosság az otthonaikban az év minden napján állandóan jó minőségben, nyugodtan igénybe tudja venni az ivóvíz-szolgáltatást, társaságunk ezt a szivacsdugós vezetéktisztítást időről időre elvégzi a gerincvezetékeken. A szivacsdugó a vízből kiváló, egyébként ártalmatlan összetevőket (mint például mész, vas, mangán) távolítja el a csövek belső faláról.

A víz zavarosodását a vezeték felületén keletkezett lerakódások felkavarodása okozza, amely az egészségre nem ártalmas, és a víz ülepítésével megszüntethető (nincs más teendő, mint rövid ideig folyatni a vizet, amíg kitisztul). A gerincvezetékek tisztítása során a bekötővezetékekbe, ezen keresztül a fogyasztóhoz is benyomulhat a szennyeződés. Célszerű az ingatlanok belső ivóvíz hálózatának saját szűrőberendezés, bojler, csaptelepek takarítását, karbantartását elvégezni. 

A vízhálózat szivacsdugóval történő tisztítását követően a hálózat fertőtlenítését is elvégezzük.

Jánoshalma településen 2019 június 3. – július 31 közötti időszakban.

A fenti időszakban 8:00 és 15:00 óra között időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. A munkálatok szakaszosan folynak. A megadott időszakon belül az adott napon érintett településrészekről listát közlünk a Tisztelt Fogyasztók felé.

A hálózattisztítással kapcsolatban érdeklődni lehet a +36-20/9-421-622 telefonszámon illetve honlapunkról.

Köszönjük Fogyasztóink megértését, türelmét:

Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft.