Gyors ügyintézés
Online hibabejelentés
Hibabejelentés 0-24 óráig
+36 20 9-421-622
Intézze ügyeit online
E-ügyfélkapcsolat
Számolja ki vízdíját
Vízdíjkalkulátor
mérőóra-állás bejelentés Ön leadta már
mérőállását?
Mérőállás rögzítése

Ne az Ön vízmérője legyen a következő!

Minden téli szezonban több millió forintos kár keletkezik a szétfagyott vízmérőórák miatt. 2017 volt a rekord év, akkor a Kiskunvíz Kft. szolgáltatási területén közel ezer ingatlanon rongálta meg a fagy a mérőberendezéseket. A kár ilyenkor nem csak a mérő berendezés cseréjét jelenti, az elszivárgó víz miatt is bosszankodhatnak a feledékeny fogyasztók.

A téli felkészülésre hívja fel a figyelmet Gavlik Tibor a Kiskunvíz Kft. karbantartási csoportvezetője. A szakember szerint ilyenkor célszerű az aknákban lévő vízmérőket ruhákkal, párnákkal letakarni, így védeni a fagytól. A tapasztalatok szerint az üveg fedőlapokat képes szétfeszíteni a fagy, a plexi lapok esetében pedig kifeszíti azt a védőkeretből. Az így keletkezett résen tetemes mennyiségű víz tud elszivárogni a talajba, több százezer forintos kár keletkezhet a figyelmetlenség miatt. Ugyan ilyen fontos, hogy a vízmérő akna fedőlapja megfelelően, légmentesen záródjon. Az aknát is le lehet takarni, erre szintén megfelelő valamilyen régi szőnyeg, vagy ha van, akkor hungarocell lap. Ezt még ajánlott letakarni fóliával, így a leghidegebb napokon is biztonságban lehet az érzékeny mérőműszer.

A kerti csapok is károsodhatnak a nagy hidegben, sőt a nem megfelelően téliesített belső vízhálózatok is szétfagyhatnak a fűtetlen nyaralókban, hétvégi házakban. Füzesi Péter a Kiskunvíz Kft. halasi üzemmérnökségének vezetője arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy ne feledjék az ilyenkor szükséges munkaműveleteket. A csapoknál az elzárót koppanásig tekerjék el, ellenkező esetben a szelep nem zár megfelelően és így a víz a talajba szivároghat.

A belső hálózatokból is ki kell engedni a vizet, csak így lehet megvédeni a fagy ellen a belső rendszert. Tapasztalat, hogy a nyaralótulajdonosok csak ritkán ellenőrzik le a vízrendszert, így tavasszal már későn veszik észre a fagy okozta károkat, vízszivárgásokat. Mindez egy kis odafigyeléssel megelőzhető.

Kiskunsági Víziközmű- Szolgáltató Kft.