Gyors ügyintézés
Online hibabejelentés
Hibabejelentés 0-24 óráig
+36 20 9-421-622
Intézze ügyeit online
E-ügyfélkapcsolat
Számolja ki vízdíját
Vízdíjkalkulátor
mérőóra-állás bejelentés Ön leadta már
mérőállását?
Mérőállás rögzítése

A kiskőrösi háztartások kényelmének érdekében elengedhetetlenek a fejlesztések

A kiskőrösi háztartások kényelmének érdekében elengedhetetlenek a fejlesztések

 

Közel 11 millió forint értékű üzembiztonságot növelő, energia-megtakarítást elősegítő fejlesztést tudnak megvalósítani Kiskőrös szennyvízelvezető rendszerében egy sikeres pályázatnak köszönhetően.

A négy rendszerszivattyú, valamint a fúvóberendezés, és a működéséhez szükséges kompresszor november 26-án érkeztek meg a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. által üzemeltetett kiskőrösi szennyvíztelepre.

A pályázó a Kft. volt az önkormányzat megbízásából. Az Innovációs Technológiai Minisztérium által energiahatékonyság-növelő, illetve az elavult rendszerek kiváltására kiírt pályázat a víziközmű beruházás felét fedezte, a többit az önkormányzat önerőből biztosította, mondta Domonyi László, Kiskőrös Város polgármestere. Kiskőrös önkormányzata ezzel a szennyvíztisztító telep korszerűsítését célozta meg. 

Az átadásnál jelen volt Endrődi András, a szennyvíztelep vezetője, Domonyi László polgármester, Takó Gábor, a pályázat műszaki előkészítését koordináló, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. szennyvíz ágazati főmérnöke, valamint Mátyus Zoltán, a Kft. igazgató-ügyvezetője is.

Takó Gábor szennyvíz ágazati főmérnök elmondta, hogy összesen tizenegy átemelő műtárgy van Kiskőrösön, ebből most két átemelőnél tudják kicserélni a szivattyúkat. Ezekben a műtárgyakban gyűlik össze az adott körzetnek a szennyvize, és innen jut el a telepre. Minden átemelőben kettő darab szivattyú üzemel.Az új darabokból kettő a fürdő melletti átemelőhöz lesz beépítve az Erdőtelki úton, a másik két szivattyút a Petőfi út külső szakaszán, az új Tűzoltó laktanyánál építik be. Motorikusan is fejlettebbek már a régebbi modelleknél az újak.A szivattyúk működtetését is kifejtette Takó Gábor, mely szerint egy irányítástechnika vezérli ezeket a berendezéseket, amik maximum napi 8 órát üzemelnek. Ez gyakorlatilag egy szintkapcsolónak köszönhető, mely a szennyvíz mennyiségének függvényében lép működésbe.

A pályázat lehetőséget biztosított továbbá, egy nagy teljesítményű kompresszor beszerzésére is, mely a jelenlegi három fúvóberendezés közül az egyiket fogja szolgálni. A beüzemelése a napokban megkezdődik, mondta el Mátyus Zoltán, igazgató-ügyvezető.

Takó Gábor hozzátette, hogy számításaik szerint, a fúvók áramfogyasztása így legalább tíz százalékkal alacsonyabb lesz éves szinten, ami sokat jelent. Hiszen ezek a berendezések nagyon nagy óraszámban működnek az év 365 napjában. 

A kiskőrösi szennyvíztelep biológiai medencéjénél látható az a folyamat, amelyhez a fúvóberendezések elengedhetetlenek. Ugyanis a medencében zajlik a levegőztetés folyamata. A medence alján lévő levegő tányérokon keresztül juttatja el a fúvó az oxigént. Ez elengedhetetlen a biológiai folyamat lebontásához. Maga a fúvó szakaszosan működik, amely időközönként, a levegőztetési fázisban kapcsol be. Amikor ez a folyamat leáll, utána egy ülepítés veszi kezdetét, és csak az utána engedjük le a tisztított szennyvizet a műtárgyból. A biológiai lebontáshoz szükséges ez az oxigén mennyiség a szennyvíz terekben. Ehhez nagyon nagy segítség ez az új nagy teljesítményű kompresszor.

A Kiskunsági Víziküzmű-Szolgáltató Kft. szakemberei bíznak benne, hogy ez a lehetőség még a jövőben is elérhető lesz számukra, és tudnak majd pályázni a várossal karöltve a többi szivattyú lecserélésére is.

 

Forrás: https://vira.hu/2020/11/27/fejlesztesek-a-kiskorosi-szennyviztelepen/